
Bouwkeuringen
Nitra biedt een uitgebreid scala aan wettelijke bouwkeuringen om u te helpen voldoen aan de regelgeving, risico's te minimaliseren en de kwaliteit van uw vastgoed te waarborgen.









Airco energiekeuring
De EU verplicht aircokeuringen voor bedrijfsgebouwen met koelsystemen >12 kW om energieverbruik te verminderen. Keuringen evalueren systeemprestaties en resulteren in een keuringsverslag.
Niet-residentiële gebouwen met koelvermogen >290 kW moeten uiterlijk 31 december 2025 voldoen aan eisen voor gebouwautomatisering- en controlesystemen om vrijstelling te krijgen.
EPC Residentieel
Het certificaat wordt opgesteld door een erkend energiedeskundige na een inspectie van het gebouw. Tijdens deze inspectie worden verschillende factoren beoordeeld, zoals de isolatie van het gebouw, de verwarmingsinstallie, de ventilatie, en de aanwezigheid van energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen of dubbele beglazing.
Het EPC wordt uitgedrukt in een score die aangeeft hoe energiezuinig het gebouw is. Deze score wordt berekend op basis van het energieverbruik per vierkante meter per jaar. Een lagere score betekent een hogere energie-efficiëntie.
Het EPC is verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning of appartement.
EPC Niet-residentieel
Een EPC NR geeft de energiezuinigheid weer van een gebouweenheid die gebruikt wordt als kantoor, school, winkel, ziekenhuis,…
Het EPC-certificaat voor niet residentiële gebouwen bevat twee delen: de energiescore en het energielabel.
De energiescore is een maat voor efficiëntie van het gebouw en de installaties, het energielabel toont het aandeel hernieuwbare energie aan.
Het EPC geeft daarenboven weer hoeveel inspanningen er nog nodig zijn om te renoveren tot een koolstof neutraal gebouw.
Plaatsbeschrijving
Wettelijk is er geen verplichting om een plaatsbeschrijving op te maken voor de aanvang van bouw- en installatiewerken, maar dit kan wel contractueel worden opgelegd.
In ieder geval is een plaatsbeschrijving steeds nuttig meer in het bijzonder bij latere discussies, zoals beschadiging aan naburige panden.
Indien er een plaatsbeschrijving wordt opgesteld, neem dan alvast de volgende tips mee:
- nodig alle betrokken partijen uit - zodat het tegensprekelijk is -,
- leg de nadruk op de nuttige details,
- stel voor om de kosten te delen,
- gebruik fotomateriaal
- en laat de plaatsbeschrijving door alle betrokken partijen ondertekenen.
Rioolkeuring
Het doel van een rioolkeuring is om de staat van het rioleringssysteem te beoordelen, eventuele problemen of gebreken te identificeren en aanbevelingen te doen voor reparaties of onderhoud.
Tijdens een rioolkeuring kan een specialist verschillende aspecten van het rioleringssysteem inspecteren, waaronder:
- Visuele inspectie: Het controleren van de staat van de rioolbuizen, inspectieputten, en andere componenten van het rioleringssysteem om te zoeken naar tekenen van schade, corrosie, lekkage, verstoppingen, of andere problemen.
- Druktest: Het uitvoeren van een druktest om de integriteit van de rioolbuizen te controleren en eventuele lekkages op te sporen.
- Rooktest: Het uitvoeren van een rooktest waarbij rook in het rioleringssysteem wordt geïnjecteerd om eventuele lekken of scheuren in de leidingen te identificeren.
- Inspectie van aansluitingen: Het controleren van de aansluitingen tussen het rioleringssysteem en de afvoerleidingen van het gebouw om ervoor te zorgen dat ze correct zijn geïnstalleerd en goed functioneren.
Stabiliteitsonderzoek
Een stabiliteitsonderzoek is een grondige analyse van de stabiliteit van een bouwconstructie, zoals een gebouw, brug, dam of ander soortig bouwwerk. Het doel van een stabiliteitsonderzoek is om eventuele structurele problemen, zwakke punten of potentieel gevaarlijke situaties te identificeren die de stabiliteit van het bouwwerk kunnen beïnvloeden.
Tijdens een stabiliteitsonderzoek worden verschillende aspecten van de constructie geanalyseerd, waaronder:
- Belastingen: Het beoordelen van de belastingen waaraan het bouwwerk wordt blootgesteld, zoals het gewicht van de constructie zelf, het gebruik ervan, windbelasting, sneeuwbelasting, seismische belastingen, enzovoort.
- Materialen: Het evalueren van de materialen die zijn gebruikt bij de bouw van het bouwwerk, inclusief hun sterkte, duurzaamheid en weerstand tegen de elementen.
- Constructiemethoden: Het onderzoeken van de methoden en technieken die zijn toegepast bij de constructie van het bouwwerk, om te beoordelen of ze voldoen aan de vereiste normen en specificaties.
- Visuele inspectie: Het uitvoeren van een visuele inspectie van de constructie om te zoeken naar tekenen van scheuren, verzakkingen, vervormingen of andere indicatoren van structurele problemen.
Asbestinventaris-attest
Een asbestattest is het resultaat van een asbestinventarisatie van een gebouw opgesteld door een asbestdeskundige inventarisatie (ADI).
Op basis van deze inventarisatie levert de OVAM voor elk gebouw een uniek asbestattest af. Dit attest bevat informatie over asbest in het gebouw en toetst of het asbestveilig is. Het beschrijft voor een normaal gebruik van het gebouw welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten, wat de staat is van het asbest en geeft advies over hoe het veilig kan beheerd of verwijderd worden.
Blowerdoortest
Een blowerdoortest is een methode om de luchtdichtheid van een gebouw te meten. Bij deze test wordt een speciaal apparaat, de blowerdoor, in een deuropening van het gebouw geplaatst. De blowerdoor bestaat uit een krachtige ventilator die lucht in het gebouw zuigt of eruit blaast, waardoor een drukverschil tussen binnen en buiten ontstaat.
De resultaten van de blowerdoortest worden uitgedrukt in luchtlekverlies, meestal gemeten in kubieke meters per uur per vierkante meter oppervlakte (m³/h·m²). Een lagere luchtlekverlieswaarde geeft aan dat het gebouw luchtdichter is, wat resulteert in een betere energie-efficiëntie, meer comfort en mogelijk lagere energiekosten.
Drinkwaterkeuring
Tijdens een drinkwaterkeuring worden verschillende parameters gemeten, waaronder chemische samenstelling, bacteriële besmetting en eventuele aanwezigheid van verontreinigende stoffen.
Enkele van de belangrijkste parameters die worden gecontroleerd zijn onder andere pH-waarde, concentratie van zware metalen zoals lood en kwik, microbiële verontreinigingen zoals E. coli en coliformen, en eventuele sporen van chemicaliën of pesticiden.
Zij tonen hun vertrouwen in ons







